20. obljetnica oslobođenja i ponovnog uspostavljanja prometa na Zračnoj luci Zadar

Dvadeset godina je prošlo od oslobođenja Zračne luke Zadar koja je pod okupacijom neprijateljske vojske bila od 17. rujna 1991. do 25. siječnja 1993. godine. Oslobođenjem se prvi put s vrha kontrolnog tornja zavijorila hrvatska zastava, a taj značajan trenutak svečano je obilježen u srpnju te iste godine. Naime, cijeli je državni vrh uz mnogobrojne novinare 18. srpnja 1993. godine proslavio oslobođenje i ponovno uspostavljanje prometa na zadarskoj zračnoj luci.

Kao što znamo, ratne godine nisu poštedjele zadarski kraj pa tako ni zračnu luku. Tijekom Domovinskog rata Zračna luka Zadar je bila okupirana te potpuno uništena. Uništen je bio putnički terminal, stajanka i pista, a stručni kadar se rasuo zbog okupacije i mobilizacije. Bili su to teški i neizvjesni trenuci za zračnu luku koju je za ponovno uspostavljanje prometa trebalo u potpunosti obnoviti.

Unutrašnjost potpuno uništene zgrade

Svi objekti, instalacije i postrojenja bili su devastirani i onesposobljeni, a uzletno-slijetne i rulne staze minirane i oštećene, kao i objekti unutar aerodroma te sve zelene površine s kojih je izvađeno više od tisuću raznoraznih protupješačkih mina i ostalih ubojitih sredstava.

Uništena pista

Oštećenje stajanke zrakoplova eksplozijom granate

Tijekom oslobodilačke operacije „Maslenica“ oslobođen je konačno i kompleks civilnog i vojnog aerodroma Zemunik. S obzirom na izrazito teško stanje i potrebitost što žurnijeg stavljanja objekata zračne luke u funkciju, oformljena je radna skupina sa zadatkom sigurnog i organiziranog osposobljavanja i razminiranja aerodroma.

Dana 18. srpnja 1993. godine svečano je obilježeno ponovno uspostavljanje prometa na Zračnoj luci Zadar, a predsjednik dr. Franjo Tuđman u svom govoru je tom prilikom istaknuo: „Ovo je uspjeh čitave Hrvatske, a bit će blagodat za cijeli kraj. Neka nam živi Zadar kao jedan od najstarijih hrvatskih gradova, neka nam živi vječna Hrvatska!“

Uistinu, Zračna luka Zadar je danas blagodat i ponos za cijeli kraj. Tijekom posljednjih dvadeset godina napravilo se gotovo nemoguće – na ruševnim temeljima ostvarilo toliko puno, a sjetimo se, izazov je bio uopće održati zračnu luku funkcionalnom. Danas ona povezuje Zadar sa brojnim europskim destinacijama, suvremeno je opremljena, moderna, prosperitetna. Transformacija ovakvih razmjera plod je stručnog i marljivog vodstva te geoprometnog i turističkog potencijala njenog okruženja.

Zanimljiva je i pohvalna činjenica da uspjeh ovdje nije jednokratno postignut, već se kontinuirano ostvaruje. Zračna luka Zadar tako već godinama dobro posluje, a u 2013. planira ostvariti rekordni promet od pola milijuna putnika, što je 35 posto više nego protekle godine. O skokovitom iskoraku govori i podatak da ostale domaće zračne luke ove godine planiraju porast od prosječnih šest do maksimalnih deset posto.

Poznato je da je strateška suradnja s Ryanairom, najpoznatijim niskobudžetnim avioprijevoznikom, zaslužna što se broj putnika u zadarskoj zračnoj luci proteklog desetljeća udeseterostručio, a u godini u kojoj se slavi ova važna obljetnica, upravo je zadarska zračna luka zasluženo odabrana kao prva hrvatska baza ovog avioprijevoznika.

Ulaganja u razvoj konstantna su i promišljena te se svake godine izdvajaju znatna sredstva koja osiguravaju visoku razinu kvalitete pruženih usluga. Posljednjim rekonstrukcijama zgrada glavnog terminala se prostire na 7.200m2, s novoizgrađenim domaćim i međunarodnim dolascima te proširenjem prostora odlazaka, a već su u planu i daljnja proširenja. Ukoliko se prisjetimo da je ukupna površina zgrade nekad iznosila 2.500m2, jasan je dojam o realiziranim zahvatima proširenja i njihovoj dinamici. Također, valja napomenuti kako je Zračna luka Zadar jedina u Hrvatskoj s odvojenim terminalom generalne avijacije koji opremljenošću ispunjava najviše standarde i zahtjeve.

Nedavno je u Zračnoj luci Zadar je otvoren i poslovni salon, pomno dizajnerski uređen te suvremeno tehnološki opremljen, koji putnicima pruža mogućnost još ugodnijeg i opuštenijeg boravka na zračnoj luci. Početkom sezone i s prvim ovogodišnjim međunarodnim letovima Zračna luka Zadar je postala druga hrvatska zračna luka s principom walk-through prodavaonice bescarinske robe koja se prostire čak na 370m2.

Čudesna je priča Zračne luke Zadar, isprepletena brojnim teškim trenucima, ali i silnim ponosom zbog postignutog uspjeha u izazovnim i teškim okolnostima. Poslovni rezultati i doprinos prosperitetu zadarskog kraja najbolje svjedoče toj priči.

Gosti Zračne luke Zadar također rado primjećuju postignutu transformaciju, a u pohvalama se često naglašava kako je to, iako malena, najljepša hrvatska zračna luka.

Kada pogledamo Zračnu luku Zadar danas, dvadeset godina nakon teških ratnih trenutaka, sigurni smo da je taj isti vjetar zanosa i radosti koji je ponosno vijorio hrvatsku zastavu na vrhu kontrolnog tornja i dan danas prisutan u Zračnoj luci Zadar, stvarajući nevjerojatnu priču uspjeha, izgrađenu na mukotrpnom radu, odvažnosti i dobrim poslovnim odlukama. Stoga je najveći poklon obljetnici oslobođenja Zračne luke Zadar upravo pogled na samu zračnu luku danas.


Arhiva vijesti