Ministar turizma Gari Cappelli posjetio Zračnu luku Zadar

Ministar turizma Gari Cappelli posjetio Zračnu luku Zadar

Zračna luka Zadar u prošloj je godini s 520,000 putnika oborila rekord u prometu putnika – istaknula je direktorica Zračne luke Irena Ćosić te za 2017. najavila nove rekorde. „Već u ovoj godini nastavit ćemo daljnji rast prometa. Prema dosadašnjim dogovorenim linijama očekujemo između 8 i 12 posto veći broj putnika, a ako se konkretiziraju i neke linije koje su u pregovorima mogli bismo premašiti prošlogodišnji promet za 15 posto“ – istaknula je Ćosić.

Od novih kompanija easyJet je najavio liniju za Milano, tri puta tjedno, Flybe i Titan Airways za London i Manchester i to jednom tjedno, od kraja svibnja do kraja listopada, a stari operateri Ryanair i Eurowings također šire svoju ponudu i broj linija. Ryanair je najavio linije za Bristol, Kopenhagen i Glasgow, dok je Eurowings najavio nove linije za Beč i Munchen.

„Nastavljaju se i pregovori s Air Serbiom, budući da postoji jako velik interes za uvođenje zračne linije s Beogradom za koju se nadamo da ćemo je ostvariti u sljedećoj sezoni“ - dodala je direktorica Zračne luke Zadar.

No, bez obzira na pojavu novih kompanija i linija, najvažniju ulogu će i dalje imati Ryanair s kojim je u deset sezona prevezeno 1 989 000 putnika, kazala je Ćosić najavljujući kako će ta niskotarifna kompanija novu sezonu otvoriti 26. ožujka.

Najave o odličnom bookingu na konferenciji za novinare predstavio je ministar turizma Gari Cappelli. „Ne želim govoriti o turističkoj sezoni, nego o turističkoj godini. I prosinac i siječanj bolji su nego lani, ne samo na zadarskom području već i u čitavoj Hrvatskoj gdje je u proteklom mjesecu ostvareno pola milijuna noćenja“ – istaknuo je ministar Cappelli.

„S talijanskog tržišta stižu bolje najave rezervacija, ali najbolje su iz Poljske i Velike Britanije, dok se Česi vraćaju u najvećem bookingu od čak 80 posto u odnosu na prethodnu godinu. Vraćaju se i Rusi. U većem broju dolaze Skandinavci. Korejaca je lani bilo 300 posto više. Sve to najavljuje nam odličnu turističku sezonu“ – istaknuo je ministar Cappelli dodajući kako također ohrabruju turistički podaci za siječanj od 20 posto više dolazaka. „Hrvatska je hit u Francuskoj gdje čak 75 posto Francuza uopće ne ljetuje izvan domovine, ali smo kod ostalih 25 posto Francuza apsolutni hit“ – kazao je Cappelli.

„Boravišna pristojba sigurno će se dogodine decentralizirati, a lokalne turističke zajednice moći će same odrediti iznos koji će zakonom biti određen od najmanjeg do najvećeg iznosa“ – također je najavio ministar turizma. Turističkim zajednicama će propisati i namjena tog novca koji je itekako velik u njihovom prihodu, procjena je oko 100 posto, a koji će se sigurno moći trošiti i na udruženo oglašavanje dodao je ministar Cappelli.

Ministar je izričit bio u tvrdnji kako u ovoj sezoni neće biti financijskih problema oko sufinanciranja marketinga za Ryanair navodeći i kako će Hrvatska turistička zajednica sudjelovati s 3.5 milijuna kuna.

„Sve smo se dogovorili“, rekao je Cappelli, dodajući kako je u program HTZ čiji je on predsjednik, uvedeno i udruženo oglašavanje u brodskom prijevozu na međunarodnim linijama, pa tko se želi prijaviti.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta zahvalio je ministru Capelliju na potpori koje ministarstvo daje zadarskim turističkim projektima od Tuna i sushi festivala, do sufinanciranja niskotarifnih letova, pa do potpore izgradnje novog Turističko-informativnog centra u Zadru.

- Svjesni smo da je Ryanair genator turističkog rasta. Zato ćemo i ove godine sufinancirati udruženo oglašavanje s ukupno 6.2 milijuna kuna od lokalne zajednice i to u omjeru Grad Zadar 2 milijuna, Zadarska županija također 2 milijuna, TZ Zadra 700 tisuća kuna i TZ Zadarske županije 1,7 milijuna kuna, naveo je gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta.


Arhiva vijesti