Počeo ljetni red letenja i primjena schengenskog režima

S ljetnim računanjem vremena, u nedjelju 26. ožujka 2023. počeo je i ljetni red letenja u Zračnoj luci Zadar, ali i Schengen režim u zračnim lukama. Odmah prvoga dana odrađeno je dvadesetak rotacija zrakoplova, a prvim zrakoplovom Ryanaira B737-800 oko 7:15 iz poljskoga grada Wroclava, stiglo je 150 gostiju. Izvan Schengenskog režima oko 13:20 sati, sletio je i zrakoplov sa 176 putnika iz Dublina koji su koristili nove anekse zgrade terminala.

- Zračna luka Zadar od ponoći je u tzv. Schengen režimu u dolasku i odlasku putnika. Izgrađena su dva potpuno nova privremena aneksa na zgradu u koje je uloženo oko 2.2 milijuna eura. Najveće su promjene u samim putničkim tokovima koji će za sve putnike unutar Schengenskog prostora biti jednostavniji i lakši, odnosno bez kontrole putovnica. Za putnike izvan tog režima zapravo se ne mijenja ništa, osim što će na našoj zračnoj luci imati novi odlazni terminal, rekao je direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić koji je također istaknuo kako ove godine očekuje oko 5 posto veći promet putnika u odnosu na prošlu, rekordnu 2022. godinu kada je po prvi put zabilježen milijunski promet.

Inače, u ljetnom redu letenja ove godine Zračna luka Zadar imat će ukupno 70-ak linija. Od novih kompanija, primjerice, dolazi nam Scandinavian (S.A.S.) s linijom za Kopenhagen, zatim People`s za St Gallen i AeroItalia za Forli. Što se tiče našeg najvećeg partnera Ryanaira, oni u ljetnom redu letenja nude 47 linija, a do sada su u ponudi tri nove linije, i to za talijanski Milano Malpensa (MXP), njemački Munster i poljski Rzeszow.

Također, možemo s ponosom naglasiti kako ove godine imamo i dvije nove domaće linije hrvatske aviokompanije Trade air za Rijeku i Osijek.


Arhiva vijesti