PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Kako nova sezona letenja u Zračnoj luci Zadar službeno počinje 01.04.2014., a poradi pravovaljanih informacija o svemu učinjenom tijekom zime u svrhu priprema za sezonu, planovima investicija u 2014g. i obrazovanju zaposlenika, u nastavku dajemo sljedeće priopćenje:

Promet u 2014g.

Zračnu luku Zadar će tijekom 2014. godine s europskim destinacijama povezivati više avioprijevoznika, a kao najznačajnije možemo istaknuti sljedeće: Ryanair (RYR), Croatia Airlines (CTN), Germanwings (GWI), Lufthansa (DLH), Scandjet (ENT, SCW), Eurolot (ELO), Intersky (ISK), Skywork (SRK), te nove avioprijevoznike, belgijski Jetarifly (JAF), ukrajinski Utair-Ukraine (UTN) i nizozemsku Transaviu (TRA).

Ryanair će iz Zadra letjeti prema 15 europskih destinacija, od kojih je jedna nova – Manchester (MAN), dok su ostaleBLL (Billund), RYG (Oslo Rygge), TRF (Oslo Torp), STN (London), MRS (Marseille), NRN (Dusseldorf), CRL (Bruxelles), HHN (Frankfurt Hann), NYO (Stockholm Skavsta), FKB (Karlsruhe), HAU (Haugesund), GSE (Gothenburg), DUB (Dublin), BVA (Pariz).

Germanwings uvodi dvije nove destinacije tijekom ljetnog reda letenja 2014. godine – Hamburg (HAM) i Duesseldorf (DUS), te nastavlja letjeti na postojeće dvije destinacije, CGN (Koln), STR (Stuttgart). Scandjet će u nadolazećoj sezoni Zadar povezivati sa 15 nordijskih destinacija, od kojih je čak sedam novih u odnosu na prethodnu godinu, i to:KOK – Kokkola-Pietarsaari (FINSKA), SFT – Skelleftea (ŠVEDSKA), OUL – Oulu (FINSKA), VAA – Vaasa (FINSKA), JYV – Jyvaskyla (FINSKA), TKU – Turku (FINSKA), ARN – Arlanda (ŠVEDSKA).

Jetairfly će letjeti prema Briselu (BRU), Utair-Ukraine prema Lvivu (LWO), dok će Transavia letjeti prema zračnoj luci Pariz-Orly (ORY).

Croatia Airlines nastavlja letjeti prema destinacijama: ZAG (Zagreb), PUY (Pula), MUC (Munchen), FRA (Frankfurt),Lufthansa prema MUC (Munchenu), Intersky prema FDH (Friedrischafen), Eurolot prema WAW (Varšavi), GDN (Gdanjsku), dok će Skywork i dalje letjeti prema BRN (Bern-Belpu).

U tijeku su završni pregovori sa španjolskom aviokompanijom Vueling za letove prema Rimu i to od lipnja do rujna 2014g.

Investicije u 2014g.

Tijekom zimskog perioda završena je djelomična sanacija kolnika na glavnoj stajanci i voznim stazama A,H i F u vrijednosti 4.250.000,00 kuna, a u samoj završnici su radovi na rekonstrukciji rasvjete glavne stajanke u vrijednosti od 2.800.000,00 kuna. Istovremeno se dovršavaju radovi na sanaciji biološkog filtera u vrijednosti od 650.000,00 kuna.

Nabavljen je i dio opreme za prihvat i otpremu zrakoplova, jedan dio je još u tijeku nabave te kompletno nove aerodromske sjedalice u svim odlascima te u ugostiteljskom dijelu kafićima s terasama i restoranu, sve skupa oprema u vrijednosti od cca 3.245.000,00 kn.

Uprava zračne luke je nakon minimalnog uređenja ureda na katu putničke zgrade preselila iz postojeće upravne zgrade koja će se urediti za najam prostora potrebnih zrakoplovnim kompanijama.

Ishođena je lokacijska dozvola za dogradnju putničke zgrade jug i sada se razrađuje glavni projekt za dobivanje građevinske dozvole gdje bi se s tom investicijom išlo sljedeće zime ukoliko se uspješno zatvori potrebna financijska konstrukcija.

Tijekom travnja će se objaviti natječaj za odabir izvođača na izgradnji skladišta za Duty free shop veličine 400m2 i vrijednosti cca 1.500.000,00 kn. Isto tako se uskoro počinje s izradom novog master plana kao glavnog plansko razvojnog dokumenta zračne luke za narednih 25g.

U postupku ishođenja lokacijske dozvole je projekt za proširenje parkirališta za rent-a-car i taxi dok se za trafostanicu i potom solarnu elektranu čeka dovršetak glavnog projekta nužnog za ishođenje građevinske dozvole. Radit će se projektna dokumentacija za sanaciju okretišta na uzletno sletnoj stazi 04-22 .

Naši najveći infrastrukturni projekti: rekonstrukcija i produljenje uzletno sletne staze te rekonstrukcija i dogradnja glavne stajanke (vrijednost oba projekta cca 53mln eura) su prijavljeni u Ministarstvo gospodarstva za postupak ocjene istih kao strateški važnih projekata za Republiku Hrvatsku kako bi se tim čim više ubrzala procedura u ishođenju potrebnih suglasnosti i dozvola, a potom i pokrenuo aplikacijski postupak za dobivanja suglasnosti i sufinanciranje radova iz strukturnih fondova Europske unije.

Školovanje i edukacija zaposlenika:

Ove godine će se prvi put u Zračnoj luci Zadar osnovati i početi sa radom Centar za stručno osposobljavanje zaposlenika za sve poslove od značaja za sigurnost zračnog prometa, a sve sukladno Pravilniku o stručnom osposobljavanju zaposlenika i drugih ugovornih djelatnika aerodroma, pružatelja zemaljskih usluga i korisnika usluga aerodroma koji samostalno obavljaju zemaljske usluge (Narodne novine broj 07/13) i programu koji je odobrila Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo.

Pored gore navedenog obrazovanja u daljnju stručnu edukaciju se upućuju zaposlenici i u uprave pojedinih zrakoplovnih kompanija kako bi i od njih dobili odgovarajuće certifikate .

Velika pažnja i sredstva se posvećuju općenito u sve oblike dodatnog obrazovanja i edukacije za sve zaposlenike po ukazanim potrebama u obavljanju njihovog užeg dijela posla kako bi svi skupa dostojno prezentirali Zračnu luku Zadar i time bili što konkurentniji na tržištu.

Direktorica

Irena ĆosićArhiva vijesti