U ZLZ sletjelo 162 poljskih turističkih djelatnika i uprava LOTa

U ZLZ sletjelo 162 poljskih turističkih djelatnika i uprava LOTa

Poljski nacionalni avioprijevoznik LOT s ciljem promocije leta Varšava-Zadar, u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, odnosno Predstavništvom HTZ-a u Poljskoj, turističkim zajednicama Zadarske županije i grada Zadra te Zračnom lukom Zadar, organizirao je dolazak 162 uzvanika i predstavnika poljskog turističkog sektora u Hrvatsku. Među putnicima na letu su predstavnici 17 poljskih zračnih luka, najvažnijih poljskih turoperatora i agencija te 22 novinara iz najvažnijih poljskih medija, koji će na području Zadra i Zadarske županije boraviti 28. i 29. svibnja.

Poljskim gostima dobrodošlicu su zaželjeli direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, a odmah po slijetanju organiziran je i prigodan doček.

„Poljsko tržište nalazi se među top pet naših najvažnijih emitivnih tržišta, a boravak utjecajnih poljskih gostiju na području Zadarske županije dodatno će ojačati turističku povezanost naših dviju zemalja. LOT je u ovoj sezoni najavio osam aviolinija iz Poljske prema pet hrvatskih zračnih luka pa vjerujem kako u narednom periodu možemo očekivati vrlo dobre brojke iz Poljske, posebice u dalmatinskim županijama koje Poljaci tradicionalno preferiraju“, istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.


Inače, u Zračnu luku Zadar stigli su i predsjednik uprave LOT-a Rafał Milczarski, član uprave LOT-a Michał Fijoł te predsjednik Europskog udruženja putničkih agencija i turoperatora (ECTAA) i Poljske turističke komore Paweł Niewiadomski. Uzvanike su u Zračnoj luci Zadar, uz direktora Staničića i Klišmanića, dočekalii župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić, te ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta Monika Udovičić.

„Vaše slijetanje možemo gledati kao simboličan početak kraja pandemije, a samim time i kao početak povratka gostiju na naše područje. Kako znamo da je svaka kriza ujedno i prilika, vjerujem da su mnogi iskoristili ovo vrijeme pandemije kako bi unaprijedili svoje poslovanje, obogatili turističku ponudu, podignuli razinu kvalitete smještaja i dr. Stoga, mada sam uvjeren da je Hrvatska kao destinacija Poljacima vrlo dobro poznata, vaš je dolazak dobra prilika za promidžbu svega onoga što gostima možemo ponuditi sada, u ovom nešto drugačijem vremenu.“, rekao je župan Božidar Longin istaknuvši kako je naša županija zapravo Hrvatska u malom jer ima otoke, priobalje, zaleđe, lički dio i Velebit, a da se nada kako će se većina danas pristiglih putnika ponovno vratiti u Zadar sa svojim obiteljima.


Nakon što je pozdravio uzvanike i izrazio zahvalnost na ovako srdačnom prijemu, predsjednik uprave LOT-a Milczarski je naglasio kako njihovi putnici lete sigurno unutar Poljske, ali i cijeloga svijeta. „Mi koji smo doletjeli ovdje u Zadar, ovim posebnim letom želimo svima pokazati da je Hrvatska otvorena i da smatramo da je Hrvatska sigurna destinacija", poručio je Milczarski dodavši kako će i osobno ovo ljeto sa 12 članova obitelji provesti u Hrvatskoj.

„Po zadnjim provedenim istraživanjima, 79 posto Poljaka želi putovati u Hrvatsku, što su, složit ćete se, sjajni rezultati. S dobrim aviolinijama kojih je sve više, velikim brojem charter letova te uz standardni promet automobilima, u ovoj godini možemo očekivati doista veliki broj Poljaka u Hrvatskoj“, naglasio je predsjednik ECTAA-e Pawel Niewiadomski.

„Jako se radujem što će Zadarska županija ovom prilikom moći predstaviti sve svoje ljepote poljskom turističkom sektoru i novinarima. Iskreno se nadam da će ovaj posjet doprinijeti razvoju turizma i dobrih odnosa između turističke branše naših zemalja“, izjavila je direktorica Predstavništva HTZ-a u Poljskoj Agnieszka Puszczewicz, pritom zahvalivši svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta.


Sudionici dvodnevnog putovanja bit će podijeljeni u šest grupa koje će individualno obići Pag, Vransko jezero i Pakoštane, otok Ugljan, Starigrad - Paklenicu, Biograd, Nin i Zadar. Uz prirodne ljepote destinacija, sudionicima će se predstaviti tradicije paške čipke i soli, eno-gastronomska ponuda te brojne kulturno-povijesne znamenitosti s područja Zadarske županije.


Arhiva vijesti