ZRAČNOJ LUCI ZADAR dodijeljena je Godišnja nagrada Zadarske županije

ZRAČNOJ LUCI ZADAR dodijeljena je Godišnja nagrada Zadarske županije

Nagrada je dodijeljena za iznimne rezultate postignute u područjima prometa i turizma u 2016.g. u kojoj je ostvaren rekordan promet u iznosu od 520.226 putnika što je za 6,7% više u odnosu na 2015. i kao takav predstavlja najbolji ikad postignut u 48 godina dugoj povijesti postojanja Zračne luke Zadar.

Rezultat je to višegodišnjih napora Uprave i svih djelatnika Zračne luke Zadar, a za usporedbu valja naglasiti kako je promet prije samo 10 godina i dovođenja najveće niskotarifne kompanije Ryanair iznosio između 40.000 i 60.000 putnika.
Koliko je riječ o značajnom rezultatu govori i podatak da je najveći promet prije Domovinskoga rata iznosio 146.000 putnika (1976.). Osim povećanja ukupnog broja putnika, tijekom 2016. godine Zračna luka Zadar je ostvarila još jedan rekord – u kolovozu 2016. ukupno je prevezeno 101.920 putnika što predstavlja najveći putnički promet ikad zabilježen u jednom mjesecu na zadarskoj Zračnoj luci.

Također važno je dodati kako je uspješnu 2016. godinu vodstvo Zračne luke Zadar završilo ugovaranjem novih letova i novih, izuzetno značajnih avioprijevoznika, a čime je osigurano daljnje povećanje prometa tijekom nadolazećih godina - stoji između ostaloga u obrazloženju nagrade koju je direktorici Zračne luke Zadar Ireni Ćosić uručio župan Stipe Zrilić.

Inače, Zračna luka Zadar gotovo pola stoljeća iznimno doprinosi razvoju turizma i općenito gospodarstva Zadarske županije te kontinuirano iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate. Kao jedan od najvažnijih prometnih infrastrukturnih objekata uvelike doprinosi jačanju ugleda, povjerenja i konkurentnosti turističkog tržišta diljem Europe i šire, te time aktivno promiče i čini Zadar i Zadarsku županiju prepoznatljivom i poželjnom destinacijom za odmor, putovanja, poslovni i zdravstveni turizam na svim elitnim odredištima s kojima je Zadar povezan zračnim putem.

Zračna luka Zadar otvorena je 1969. godine i do Domovinskoga rata djelovala kao „Aerodrom Zadar“. Jedina u Hrvatskoj ima dvije piste i idealne uvjete kako klimatske i geografske tako i prostorno za daljnje širenje i razvoj. Agresijom na Hrvatsku 1991. godine trpi sudbinu ostatka zemlje i biva potpuno razorena, opljačkana i devastirana. Nakon Akcije Maslenica je oslobođena, te se mukotrpnim radom tadašnjih djelatnika, praktički iz ničega polako počela obnavljati i nastavila djelovati kao Zračna luka Zadar.

Svojom lokacijom, natprosječno visokim brojem letnih dana, prometnom povezanošću s autocestom A1 i Lukom Gaženica te blizinom gradskom središtu, Zračna luka Zadar posljednjih godina postala je nezaobilazna točka polaska i dolaska brojnih gostiju iz svih djelova Europe i svijeta koji Zadar i Zadarsku županiju prepoznaju kao atraktivnu turističku destinaciju.


Arhiva vijesti