Bajs: Izvrstan Uskrs ipak je jedan posto turizma

Bajs: Izvrstan Uskrs ipak je jedan posto turizma

Izvor: Zadarski list
Piše: Damir Maričić
Foto: FAH

Možemo kazati da je Uskrs u turističkom smislu prošao iznad naših očekivanja s gotovo 120.000 gostiju i 364.000 noćenja, što je dvostruko više nego lani. No to je ipak jedan posto dolazaka koje godišnje ostvarujemo, stoga ne treba likovati već pojačati sve aktivnosti, posebice za svibanj i lipanj, u čemu posebno značenje imaju programi s turoperatorima i aviokompanijama, rekao je ministar turizma Damir Bajs na sjednici užeg povjerenstva Vlade za turističku 2011. održanoj u Zračnoj luci Zadar.

- Potpisani ugovori teški 114 milijuna kuna jamče nam dovođenje dva milijuna gostiju upravo u predsezoni i posezoni, a provodili smo i dopunske mjere našeg Akcijskog programa. Trenutno su u tijeku četiri mjere: snažno oglašavanje i promidžbena kampanja, osnaženi ugovori s turoperatorima i kompanijama, pred nama je TUI inside okupljanje gotovo 900 agenata u Dubrovniku, a provodit ćemo i dopunske mjere, istaknuo je Bajs.

Povjerenstvo se posebno osvrnulo na zračni promet, turoperatore i udruženo oglašavanje. Uz ministra Bajsa sastanak su vodili direktor Glavnog ureda HTZ-a mr. Niko Bulić i državni tajnik Branko Grčić, u nazočnosti direktora zračnih luka, Croatia Airlinesa, predstavnika putničkih agencija, te domaćina predvođenih županom Stipom Zrilićem, gradonačelnikom Zadra dr. Zvonimirom Vrančićem, direktorima TZ Zadarse županije i Zadra Ivom Dunatovom i Zvonkom Šupom, direktoricom Zračne luke Zadar Katicom Pupić Bakrač i drugima.

Bajs je u uvodu skupa naglasio kako avioprijevoznici i turoperatori čine lavovski dio turizma upravo u predsezoni i posezoni, kada je to najteže i najpotrebnije, dok ljeti većina gostiju dolazi individualno cestama.

Osim iznimnih rekorda Zračne luke Zadar, ali na puno manjim bazičnim brojkama, direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić podvukao je već 13 posto rasta u travnju, navodeći velike novosti u suradnji s domaćim avioprijevoznikom s kojim su otvorene linije za Atenu i Veneciju, a imaju vrhunske najave iz Rusije. Direktor Zračne luke Rijeka Mladen Pasarić rekao je da nakon niza godina potonuća, upravo zahvaljujući ovim poticajnim mjerama Ministarstva i HTZ-a i suradnji sa TZ Kvarenera, očekuju i 60 posto rasta prometa. Direktor Croatia Airlinesa Srećko Šimunović zahvaalio je što je CA u ovim mjerama našao svoje mjesto:

- Ne bih to nazvao poticajima već partnerstvom u snošenju rizika dovođenja gostiiju.

Domaći avioprijevoznik uveo je niz novih linija za Dubrovnik ali i Zadar i druge luke te bilježi 17 posto bolji rezultat do sada. Za svibanj je booking 20 posto veći, dok jedino snažan rast cijena goriva pogađa i njih i druge avioprijevoznike.

Okupljeni su pokazali veliko razumijevanje za domaću kompaniju koja u konkurenciji 85 tvrtki što lete u Hrvatsku ipak preveze gotovo trećinu svih gostiju.

Državni tajnik za promet pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Danijel Mileta, navodeći lanjskih 25 milijuna državnih sredstva uloženih u zračne luke, istaknuo je 23 osigurana za napredak u infrastrukturi i sigurnosti za ovu godinu.

- Država će poticati svih sedam značajnih zračnih luka otvorenih za međunarodni promet a očekujemo da regije i lokalne samouprave to također čine, u čemu je zadarski kraj ogledni primjer.

I predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba, kao i predsjednik Udruge nezavisnih putničkih agenata Hrvatske Zlatko Kukec, govorili su o „najboljoj sezoni u desetljeću" nakon vrlo dobrih uskršnjih prolaza i najava.

Manje više svi su iznijeli pohvale o osmišljenim modelima poticaja, odnosno udruženog oglašavanja kojim Ministarsuvo turizma i Hrvatska turistička zajednica godinama čine puno na privlačenju partnera i snaženju ovdašnjeg turizma. Mirna Kovač, predstavnica Ministarstva unutarnjih poslova, navodeći pripravnost policije, govorila je o sve snažnijem općeuropskom interesu za slanje policajaca u suradnju i pomoć našima, potpunu primjenu svih propisa i praksi EU u civilnom zrakoplovstvu izostanak bilo kavih incidenata i pritužbi uz ogroman rast prometa lani u Zadru i Dubrovniku.

Niko Bulić kazao je kako se operativno provodi čak 12 modela suradnje i zajedništva koji okupljaju poslovne subjekte iz zemlje i svijeta, TZ-e, lokalne i regionalne samouprave i HTZ i Ministarstvo. Kroz udruženo oglašavanje to je partnerstvo kroz 422 ugovora teško 114 milijuna kuna.

- Nije mrtvo već se aktivno preispituje koje mjere nailaze na kakv odaziv kao i koje su tržišta posebno značajna, na čemu ćemo biti otvoreni za promjene.

Bulić je istaknuo i da je na CNN-u u vrijeme prijenosa „vjenčanja stoljeća" išla objava o Hrvatskoj kao destinaciji godine.

Na kraju ministar Bajs ponovio je kako već tri godine Hrvatska u teškim vremenima ima rezultate rasta i dvostruko bolje od konkurencije, pa je na primjer lani Meditaran imao rast od dva posto a Hrvatska pet (govori se o stranim gosstima):

- No zbog toga su mnoge zemlje krenule s iznimnim aktivnostima, od ogromnih uloženih sredstava do velikih popusta. Nama ne treba privlačenje popustima i od 25 posto kao što ide Španjolska, već dizanjem i održavanjem kvalitete.

UGOVORI

Temeljem Akcijskog plana i dopunskih mjera (ubačenih ažurno nakon sajmova u Londonu i Berlinu) potpisano je ukupno 256 ugovora, ukupne vrijednosti 111,4 milijuna kuna, a realizacijom tih ugovora u Hrvatsku bi trebalo stići gotovo dva milijuna putnika.

Što se tiče oglašavanja i promidžbe hrvatskoga turizma, u medijima je u Njemačkoj utrošeno 10.900.000 kuna, u Italiji 5.5 milijuna, u Austriji 4,15, Francuskoj 2.95, Češkoj 2.3, Poljskoj 2.4 te u Sloveniji 1.55 milijuna kuna.

Ministar Bajs također je istaknuo važnost zračnoga prometa u pred i post sezoni. Samo je u ovoj godini potpisan 71 ugovor ukupne vrijednosti 51 milijun kuna, temeljim kojih bi preko hrvatskih zračnih luka trebalo stići oko 632 tisuće putnika. Između ostalih zrakoplovnih tvrtki, ugovori su potpisani s Ryanairom, Germanwingsom, Croatia Airlinesom, Thomson Airwaysom, Air Berlinom i Jet2Holidaysom.

Što se tiče putničkoga prometa u hrvatskim zračnim lukama, u razdoblju od 1. siječnja do 26. travnja ove godine, najveći porast i ove godine imala je Zračna luka Zadar u kojoj je prevezeno 38 posto putnika više, a ostvareno 20 posto letova više u odnosu na isto razdoblje lani. Zračna luka Dubrovnik prevezla je 14 posto, a splitska zračna luka 12,7 posto više putnika.

DOMAĆINI

Goste iz povjerenstva na čelu s ministrom Bajsom prvi je pozdravio zamjenik načelnika Zamunika Donjeg Šime Vicković na čijem je području Zračna luka Zadar kazavši da uz pohvalu i podršku mjerama koje oživljavanju Zračnu luku teže aktiivirati i seoski turizam na svom području. Župan Zrilić podvukao je značenje dobrih vjesti u još uvijek teškoj krizi a koje svi očekujemo od turizma, a on ih i daje. Zrilić je istaknuo kako su Zadar, Zadarska županija, TZ, Zračna luka i niz drugih osmislili koncept koji je kroz sustav udruženog oglašavanja postigao izvrsne rezultate i nastojat će ga dugoročno stabilizirati. Gradonačelnik Zadra Vrančić pohvalio se uzajamno odličnim odnosima Zadra i TZ Zadra, sve boljom suradnjom sa Zračnom lukom (gdje se kasni u isplati novca iz preuzetih obveza, ali će se to riješiti), ponovno ističući značenje povijesne jezgre Zadra za turizam čitavog područja, kao i najavu novih hotela ne tek na Punta Skali, već u samoj bližoj jezgri Zadra. Svi su istaknuli zadovljstvo predsezonom.

Katica Pupić Bakrač, direktorica Zračne luke Zadar, kazala je kako je u travnju ova zračna luka zabilježila 78 posto bolji rezultat nego lani (!?), a u prva četiri mjeseca 42 posto, te očekuju vrlo dobru sezonu.


Arhiva vijesti