Putničke informacije

Prtljaga i opasne tvari

Opasne robe su tvari i predmeti koji mogu prouzročiti značajan rizik za zdravlje, sigurnost, materijalna dobra i okoliš. Opasna roba je zabranjena za prijevoz u predanoj i ručnoj prtljazi putnika.

Potpunu listu zabranjenih predmeta možete pogledati ovdje Tekućine, opasne tvari i zabranjeni predmeti Info brošuru o opasnim robama možete preuzeti ovdje (PDF)

Predana prtljaga

Prtljaga koju putnik predaje pri registraciji na let, a prevozi se u prtljažnom djelu zrakoplova.

Ograničenja za predanu prtljagu

Zaštitne mjere

Zrakoplovni prijevoznik određuje količinu, težinu i dimenzije prtljage koja se besplatno prevozi. Sve iznad se dodatno naplaćuje.

U predanoj prtljazi ne smiju se unositi slijedeći predmeti:

 • eksplozivi, uključujući detonatore, granate, mine;
 • plinovi: propan, butan;
 • zapaljive tekućine;
 • zapaljive tvari i materijali poput magnezija;
 • radioaktivne tvari;
 • oksidi i organski peroksidi;
 • otrovne i zarazne tvari;
 • korozivne kemikalije, uključujući živu;
 • komponente sustava za dovod goriva motora za vozila kad sadrže gorivo.

Sadržaj ove liste nije potpun i identificira samo kategorije zabranjenih predmeta koje je potrebno odstraniti iz predane prtljage.
Kad se u prtljazi tijekom zaštitnog pregleda otkriju predmeti koji spadaju u opasnu robu, moraju se primijeniti propisi o opasnoj robi u skladu s međunarodno prihvaćenim propisima o pakiranju. (Aneks 18 — Siguran prijevoz opasne robe zrakom; Tehničke upute za siguran prijevoz opasnih roba zrakom (Dok. 9284).
Propisi o opasnoj robi određuju mogućnost izuzetaka za prijevoz u predanoj prtljazi.

Ručna prtljaga

Prtljaga koju putnik nosi u zrakoplov. Zrakoplovni prijevoznik određuje težinu i opseg ručne prtljage.
Kategorije predmeta koje je zabranjeno unositi u zrakoplov, osim u slučaju da je dobiveno propisno odobrenje od strane relevantnih državnih tijela su:

 • vatreno oružje i ostali predmeti koji mogu izbacivati projektile i izazvati ozbiljnu ozljedu;
 • oštri / šiljasti predmeti s oštricom ili zašiljenim vrhom koji mogu uzrokovati ozbiljne ozljede;
 • alati koji se mogu upotrijebiti za nanošenje ozbiljne ozljede ili za prijetnju sigurnosti zrakoplova;
 • tupi predmeti koji mogu uzrokovati ozbiljne ozljede kad se njima udara;
 • eksplozivi, zapaljive tvari i naprave koje mogu uzrokovati ozbiljne ozljede ili prijetnju sigurnosti zrakoplova;
 • kemikalije i otrovne tvari.

Upozorenje putnicima

U cilju zaštite putnika u zračnom prometu EU 2006. godine uvodi ograničenje količina tekućine koja se smije nositi u ručnoj prtljazi. Ove mjere zaštite primjenjuju se u svim zračnim lukama EU, Norveške, Islanda i Švicarske, a obvezne su i u zračnim lukama Republike Hrvatske.
U tekućine se ubrajaju: pića, ulja, parfemi, losioni, gelovi, mješavine tekućina i čvrstih tvari, sadržaji boca pod tlakom kao što su pjene za brijanje, gelovi, dezodoransi, parfemi i ostali predmeti sličnog sadržaja.

U ručnoj prtljazi mogu se nositi samo tekućine čija pojedinačna pakiranja ne prelaze zapreminu veću od 100 ml ili 100 g, spremljene u prozirnu plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Maksimalna zapremina vrećice je 1 litra. Vrećica mora biti u potpunosti zatvorena (vidi sliku).

Putnici i dalje mogu:

 • nositi gore navedene tekućine ukoliko su zapakirane u predanu prtljagu. Nova pravila primjenjuju se isključivo na ručnu prtljagu;
 • nositi u ručnoj prtljazi tekućine koje se tijekom leta koriste u medicinske svrhe ili zbog posebnih prehrambenih zahtjeva, uključujući dječju hranu. Na zahtjev ovlaštene osobe, putnik će dokazati potrebu da ih koristi;
 • nositi, ukoliko lete s bilo koje zračne luke u EU prema odredištima u RH, izravnim letom ili s presjedanjem na nekoj drugoj zračnoj luci u EU, na let tekućine (pića, parfemi...) kupljene u trgovinama koje se nalaze u prostoru iza pregleda karata za ukrcaj i / ili zaštitnog pregleda. Tako kupljene tekućine moraju biti spremljene u prozirnu plastičnu vrećicu (STEB). 2008. godine stupa je na snagu Uredba EK 820/2008 kojom se i putnicima u zračnom prometu koji putuju iz Hrvatske i presjedaju u nekoj od zračnih luka u EU i Švicarskoj ponovno dozvoljava unos tekućina u zrakoplove, ukoliko su kupljene u trgovinama bescarinske zone u zračnoj luci, nakon zaštitnog pregleda i kontrole karata za ukrcaj na let.

Ova regulativa odnosi se na hrvatske zračne luke Dubrovnik, Split, Zadar, Rijeka, Pula, i Zagreb. Navedeno dopuštenje vrijedi za robu kupljenu unutar 36 sati od transfera i pakiranu u posebnu prozirnu plastičnu vrećicu (STEB).Vrećica se mora zapečatiti, tako da svaki pokušaj otvaranja i zadiranja u njen sadržaj može biti vidljiv.

Zaštitni pregled putnika i ručne prtljage

Prilikom zaštitnog pregleda putnika i ručne prtljage, putnik je obvezan:

 • prijaviti sve tekućine;
 • izdvojiti prijenosna računala i druge elektroničke uređaje (mp3 uređaje, mobitele itd.);
 • skinuti kaput i/ili jaknu koji će biti pregledani kao posebankomad ručne prtljage.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja, kontaktirajte svog prijevoznika ili putničku agenciju.

Prekomjerna ili specijalna prtljaga

Molimo da zahtjev za prekomjernu ili specijalnu prtljagu podnesete putem sustava za rezervacije zrakoplovne kompanije. Zahtjev se potvrđuje sukladno ograničenjima i mogućnostima, a cijena se određuje prema pravilima naplate zrakoplovne kompanije.