Intervju sa Lisom Monaghan, voditeljicom Ryanairove baze u Zračnoj luci Zadar

Lisa Monaghan, voditeljica Ryanairove baze u Zadru dala nam je intervju s osvrtom na jedinu bazu Ryanaira u Hrvatskoj, onu na zadarskoj zračnoj luci, te osvrt na njen sedmomjesečni boravak i rad u Hrvatskoj. Lisa je tridesetjednogodišnja Irkinja rodom iz grada Clonmel, Tipperrary, a u Ryanairu je zaposlena tri i pol godine.

Koji je bio vaš prvi utisak kad ste sletjeli na Zračnu luku Zadar? Što vam je prošlo kroz glavu?

Sjećam se toplog zraka i plavetnila neba kad su se otvorila vrata aviona. Aerodromsko osoblje nas je došlo pozdraviti i pomislila sam – ovo je jako lijepo mjesto.

Kako biste usporedili Zračnu luku Zadar sa ostalim europskim aerodromima na koje letite i na kojima ste radili kao voditeljica Ryanairove baze?

Letimo prema jako puno europskih destinacija, ali se ne zadržavamo puno na zračnim lukama tako da mi je teško napraviti usporedbu. Što se tiče baznih zračnih luka, dosad sam radila kao voditeljica baze na London Stanstedu i u Marseillu koje su puno veće zračne luke od zadarske u kojoj se osjeti prijateljsko radno okružje budući da svatko poznaje svakoga.

Da li smatrate da operativni procesi vezani za aktivnosti baze Ryanaira idu glatko i dobro? Kako doživljavate infrastrukturu Zračne luke Zadar, funkcionalnom? Postoje li neke stvari koje biste promijenili ili poboljšali?

Sve uistinu teče glatko i na razini, na što uvelike utječe dobar odnos osoblja Ryanaira i osoblja Zračne luke Zadar. Svi objekti na Zračnoj luci Zadar su jako dobri i funkcionalni kako za osoblje tako i za putnike. Jedina stvar koju bih poboljšala je učestalost prometovanja javnih autobusa prema Zračnoj luci Zadar jer ako nemate vlastiti automobil taksi je poprilično skupa opcija za prijevoz u srcu sezone.

Kako biste opisali Zračnu luku Zadar u dvije riječi?

Welcoming, Friendly

Da li je Zračna luka Zadar najmanja zračna luka na kojoj ste ikad bili?

Ne, Kerry Airport u Irskoj je manja.

Kako doživljavate suradnju i komunikaciju sa osobljem Zračne luke Zadar? Možete li usporediti sa ostalim zračnim lukama na kojima ste bili voditeljica baze?

Svo osoblje zračne luke je vrlo srdačno, prijateljski nastrojeno i uvijek spremno pomoći. Nijedan upit ni zahtjev prema njima nije ostao neostvaren. Teško mi je, međutim, usporediti zadarsku zračnu luku sa Londonom i Marseillom po tom pitanju jer se radi o puno većim i užurbanijim zračnim lukama.

Postoji li nešto na Zračnoj luci Zadar što smatrate iscrpljujućim, nešto što vam smeta?

Zbilja ne, to je vrlo lijepo mjesto za raditi, aerodrom bez gnjavaže.

Imate li informacije o Ryanairovim budućim planovima za zadarsku zračnu luku? Što možemo očekivati za sljedeću sezonu, da budemo baza za 1 zrakoplov, 2 ili možda 3?

Nažalost nemam nikakvih informacija u ovom trenutku vezano za sljedeću godinu. Ryanair je objavio dio planova za ljeto 2015. godine, ali još nema informacija vezano za bazu u Zadru.

Ryanair će uskoro primiti novu i dugo očekivanu narudžbu zrakoplova B737-800, mislite li da bi nova narudžba mogla imati utjecaja na povećanje destinacija prema Zadru?

U ovom trenutku nemam još nikakvih informacija vezano za destinacije tijekom sljedeće godine.

Mislite li da bi Zračna luka Zadar mogla postati cjelogodišnja baza Rynaira u budućnosti? Koje destinacije biste preporučili kao cjelogodišnje konekcije prema Zadru?

Ryanair uvijek proširuje poslovanje na svojim bazama tako da su sve opcije otvorene. Kada bi Zračna luka Zadar bila operativna cijelu godinu kao Ryanairova baza, predložila bih tri postojeće ljetne destinacije za cjelogodišnju vezu: London Stansted, Paris Beauvais i Brussels Charleoi.

Koje biste nove destinacije predložili za Zadar?

Trenutno ne postoji veza prema Španjolskoj i Portugalu, mislim da bi povezanost prema tim zemljama bila dobra za Zadar.

Da li ste zadovoljni sa Ryanairovom prodajom na zrakoplovima? Koji se proizvodi najčešće prodaju i što mislite zašto?

Prodaja iz Zadra ide jako dobro na postojećim destinacijama. Najbolje se prodaju parfemi budući da Ryanair ima vrlo konkurentne cijene parfema, a koje su često povoljnije i od onih na većini zračnih luka u duty free shopu. Ove godine smo imali promociju sa dodatnih 10% popusta na parfeme koja je trajala nekoliko mjeseci.

Da li su putnici zadovoljni sa Ryanairovom prodajom „u zraku“? Pitaju li putnici često za neki proizvod koji nemate u ponudi?

S obzirom da se na zrakoplovima prodaje širok izbor proizvoda uvijek imamo nešto približno za ponuditi tako da su zadovoljni sa ponudom koju imamo.

Ryanair intenzivno radi na poboljšanju usluga prema svojim putnicima, primjećujete li promjene trendova na letovima? Jesu li putnici opušteniji? Da il se omjer poslovnih i turističkih putnika promijenio?

Napori koji su se uložili u poboljšanje usluga posljednjih mjeseci vidno su utjecali na trendove među putnicima. Raspored sjedenja je omogućio puno manje stresa obiteljima koji putuju zajedno i vrlo su sretni s činjenicom da su im unaprijed rezervirana sjedala zajedno. Druga ručna prtljaga koju je sada moguće unijeti u zrakoplov je također velika pogodnost koja je pozitivno odjeknula među putnicima. Što se tiče Zadra većina putnika dolazi na odmor tako da je omjer ostao isti.

Koliko dugo radite za Ryanair? Koliko vam je trebalo da napredujete u voditeljicu baze? Da li je bilo teško? Gdje se vidite za nekoliko godina?

Za Ryanair radim od ožujka 2011. godine, znači 3 i pol godine. Najprije sam napredovala u zamjenika voditelja u ožujku 2013. godine da bi u ožujku 2014. godine bila promaknuta u voditelja baznih zračnih luka. Ryanair nudi izvrsne mogućnosti za daljnji napredak u karijeri. Ja se nadam da ću moći nastaviti raditi kao voditeljica Ryanairovih baznih zračnih luka, a nakon toga tko zna. U Ryanairu uvijek postoje dodatne mogućnosti napretka.

Vaš posao ovdje je kombinacija letenja i uredskog posla, što više preferirate?

Upravo volim tu kombinaciju koja posao čini raznolikim i zanimljivim. Tijekom rada u uredu sam u doticaju i poslu s osobljem Zračne luke Zadar, a u zraku se susrećem s putnicima s kojima volim porazgovarati o mjestima koja su posjetili. Volim i jedno i drugo.

Što vam je najveći izazov tijekom letenja?

Mi u Ryanairu uvijek pred sobom imamo veliki izazov da nam odlasci budu na vrijeme, ali izazovi se mogu uglavnom sumirati na brzi ukrcaj, da osiguramo da su svi putnici sretni tijekom leta te da odletimo na vrijeme.

Voditeljica ste baze u Zadru i ovdje živite preko pola godine, kako doživljavate život u Zadru i Hrvatskoj općenito?

Jako mi se sviđa životni stil u Zadru, vrlo je opuštena atmosfera i ljudi su jako prijateljski nastrojeni. Iznenadilo me to koliko je prelijep Zadar. On postaje sve prepoznatija turistička destinacija, ali je uspio zadržati svoj jedinstveni karakter i šarm.

Da li se bilo teško naviknuti na život u Zadru? Što vam je bio najveći izazov?

Nije se bilo teško naviknuti, podsjeća me zapravo malo na Irsku, samo kad bismo još imali vrijeme kakvo vi imate ovdje. Najteže je bilo naviknuti se voziti na desnoj strani ceste.

Koje ste druge gradove, prirodne ljepote i znamenitosti posjetili u Hrvatskoj? Koja su vas mjesta impresionirala?

Zaista sam dosta putovala po Hrvatskoj tijekom svog boravka ovdje i posjetila prelijepa mjesta i krajolike. Vozili smo i istraživali gradove duž obale do Splita te do Rijeke i Pule. Posjetila sam nacionalne parkove Krka, Plitvice i Kornate. Kad bih morala izdvojiti najdraža od tih mjesta koja sam posjetila, to bi bile Plitvice i Trogir.

Nakon što sezona završi, vraćate se natrag na Stansted, imate li neku zračnu luku ili grad gdje biste voljeli raditi kao voditeljica baze sljedeće godine? Planirate li se vratiti ikad privatno u Zadar?

Vrlo sam ambiciozna osoba i volim nove izazove tako da bih voljela nastaviti karijeru u Ryanairu, a svaka nova baza mi je novi izazov. U Zadar ću se svakako vratiti privatno na odmor. Ovdje sam se sprijateljila sa izuzetnim ljudima koje moram doći ponovo posjetiti nakon što odem.

Vaš muž Tony je također bio u Zadru tijekom sezone, kako se njemu svidio boravak ovdje?

Tony obožava život u Zadru, opušteni životni stil kakav ima ovdje mu se zaista svidio.

Kako provodite slobodne dane?

Trudili smo se čim više putovati po Hrvatskoj tijekom mojih slobodnih dana, a tijekom ljetnih vrućina smo dane najradije provodili na plažama, Zaton nam je najdraža plaža.

Koju ste prvu riječ na hrvatskom naučili?

Dobar dan!!

Jeste li sretni ili tužni (ili oboje) što napuštate Hrvatsku za mjesec dana?

Vrlo tužna, falit će mi Zadar, ovdje sam provela nezaboravno ljeto i sprijateljila se sa predivnim ljudima koji će mi nedostajati.Arhiva vijesti